Я, Василь Степанович Шелудько, народився 20 квітня 1925 року в хуторі Плавні Полтавської області в селянській сім’ї. На жаль, ні села, ні місцевості, де пройшла моя молодість, немає на жодній карті, ліквідувались. Тепер тут гуляють вітри, отари овець та з’явилися піщані пагорби. Після народження працював і жив мало років на рідній квітучій Полтавщині. В 1950 році закінчив Полтавський технікум землевпорядження і меліорації, одержав диплом землевпорядника З розряду. За моїм проханням працювати землевпорядником направило Міністерство сільського господарства в Ворошиловградську область (нині Луганська область). З метою прискорення темпу землевпорядних робіт на півночі цієї області була організована експедиція, до складу якої входило 12 спеціалістів. Керував нею досвідчений інспектор - землевпорядник з вищою освітою Востріков Микола Ілліч. До північних районів входили: Троїцький, Лозно-Олександрівський, Білолуцький, Білокуракинський, Сватівський, Нижньо-Дуванський, Ново-Астраханський, Марківський та Старобільський райони. Ніякого транспорту, щоб добратися до роботи в районі не було, тому діставалися пішки і попутнім транспортом. Спеціалісти жили в приватних оселях. ... Читать дальше »
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 443 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

Днями відбулась друга сесія Білокуракинської селищної ради Білокуракинської об’єднаної територіальної громади. Участь у ній, окрім депутатів, взяли: голова райдержадміністрації С.І.Іванюченко, в.о. старостів, запрошені керівники ряду установ, підприємств, організацій та ін.

Депутати затвердили Регламент селищної ради; план діяльності селищної ради з підготовки проектів регуляторних актів селищної ради на 2016 рік (інформувала секретар Н.І.Жукова); програму економічного і соціального розвитку селищної ради на 2016 рік (інформував селищний голова С.І.Сірик); бюджет на 2016 рік та внесли зміни і доповнення до бюджету селищної ради на 2015 рік (інформувала головний бухгалтер О.Ф.Пронька). Своїм рішенням депутати делегували повноваження районній раді на здійснення видатків по установах об’єднаної територіальної громади на 2016 рік (інформував селищний голова С.І.Сірик). Також депутати розглянули земельні та інші питання, з яких прийняли відповідні рішення.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 339 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

Останнім часом молодь все більше приваблює професія військовослужбовця, тож вони цікавляться умовами прийому до вищих військових навчальних закладів. Детальніше з цього питання ми вирішили поцікавитись у заступника військового комісара Білокуракинсько-Троїцького ОРВК, підполковника Є.А.ІЩЕНКА.

Кор.: - Скажіть будь ласка, хто може вступити до вищих військових навчальних закладів та як це зробити?

Є.І.: - На військову службу на посади курсантів до вищих військових навчальних закладів далі (ВВНЗ), підрозділів приймаються громадяни України за власним бажанням, які закінчили загальноосвітні навчальні заклади, пройшли відповідну попередню підготовку, склали вступні іспити, а також придатні до військової служби за станом здоров’я і віком: цивільна молодь віком від 17 до 21 року, в тому числі ті, яким 17 років виповнюється в рік зарахування на навчання; військовослужбовці та військовозобов'язані віком від 18 до 23 років, які не мають військових звань офіцерського складу. Держава надає сьогодні можливість не тільки отримати професію, військову спеціальність, але й працевлаштовує без зайвого клопоту. Особи, які виявили бажання вступити до ВВНЗ, повинні ознайомитись з умовами прийому до військового закладу та подати заяву до районного військового комісаріату (РВК) за місцем проживання в період з 1 січня до 1 червня року вступу. Приймальна комісія ВВНЗ розглядає справи кандидатів і приймає рішення про їх виклик для проведення фахових вступних випробувань, чи про відмову у виклику із зазначенням причин, забезпечуючи при цьому рівномірне представництво кандидатів з усіх регіонів України. Рішення оформляється протоколом засідання приймальної комісії. Зарахування кандидатів до ВВНЗ проводиться до 1 серпня.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 346 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят голова Білокуракинської районної ради К.І.Бондаренко та депутат районної ради, голова коаліції О.О.Леонов здійснили робочу поїздку на території Шарівської, Солідарненської, Червоноармійської сільських та Лозно-Олександрівської селищної рад з метою перевірити підготовку до свят закладів культури і освіти, привітати їх працівників, вручити подарунки.

Так, у Шарівській ЗОШ Новорічні ранки (для молодших класів та вихованців дитсадочку «Світлячок») та вечори (для старшокласників) проходили у святково прикрашеній спортивній залі, де розмістилась ялинка-красуня під стелю. Прикрашанням займались школярі, тому все виглядало урочисто, по-сучасному, варто відзначити безліч плакатів на стінах. Сценарій до свят готувала Н.О.Ляшко, активну участь також взяли вчителі О.О.Зінченко та Т.О.Похила, кожен клас готував номери, інсценівки, танці. Варто відзначити найяскравіші: «Різдвяні ангели» (2 клас), «Панянка і селянка» (6 клас), «Одного разу на екзамені» (10 клас), «Японці» (В.Слинько, Я. Похила). У ролі Діда Мороза був Ваня Бондарев, Снігуроньки - Віка Деревянко та Альона Іщук. Варто також відзначити активних школярів. Це М.Євсюков, В.Деревянко, І.Похила, С.Годунов та ін. У якості глядачів, окрім батьків учнів, були всі бажаючі жителі села. Школярі отримали подарунки від керівництва ПрАТ «Агротон», депутата районної ради О.В.Баранова та місцевих підприємців.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 407 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

Річка Біла бере початок не в самому с.Курячівка, як стверджують деякі історичні дані, а дещо північніше. Вона починається формуватися з прилеглих низин, балок. Її природними помічниками, зокрема, були і є балки від сіл Чабанового, Білого Яру тощо і лише північніше с.Хоменкове невеличкі струмочки сходяться в єдиний потік - то є початок річки. Довжина її понад 40 км, вона впадає в річку Айдар, є правою притокою його в м.Старобільськ. Багато існує історичних переказів серед населення про р.Білу.

Розповідають, що колись вона була глибокою з чистою джерельною водою, яка поповнювалася із джерелець, що пробивалося з підніжжя гори з-під мергельних пластів. Річка була широкою і глибокою з крутими берегами, на яких росли кучеряві верби, високі осики та різні чагарники. А скільки водилося риби в ній, гніздилося водоплавної птиці в заростях осики та очерету! По всій довжині р.Біла на території району розташовувались села Фоменкове, Павлівка, Луб’янка, Заїківка, Олексіївка, Світлаківка, Нещеретове, Гордіївка, Калінінське, смт Білокуракине.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 493 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

24 грудня 2015 року у залі засідань Білокуракинської районної ради відбулась третя сесія районної ради сьомого скликання. У її роботі, окрім депутатів, взяли участь голова Білокуракинської райдержадміністрації С.І.Іванюченко, сільські та селищні голови, заступники голови РДА, керівники структурних підрозділів РДА, керівники ряду підприємств, установ району, начальник Білокуракинського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Луганській області, прокурор району. Сесія проходила згідно з регламентом 6 скликання районної ради. Її відкрив голова райради К.І.Бондаренко. Депутати затвердити порядок денний.

Із першого питання щодо районного бюджету на 2016 рік виступила начальник управління фінансів РДА А.В.Гончар. В результаті обговорень, у яких активну участь взяли депутати райради М.І.Ворочок, Ю.Г.Грибенко, Н.О.Козачок, Д.І.Козленко, депутати затвердили районний бюджет на 2016 рік (Прим. ред.: детальна інформацію щодо цього питання - у найближчих номерах).
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 335 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

Напередодні зимових канікул у Нещеретівській ЗОШ І-ІІІ ст. відбувалися надзвичайні події. Здійснилися довгоочікувані мрії вчителів, техпрацівників, учнів та їх батьків - нарешті дах шкільного приміщення засяяв новою металічною покрівлею, значить вже не буде протікати. Але приємні новорічні сюрпризи на цьому не закінчилися. У школи з’явився новий шкільний автобус, бо у нашому навчальному закладі навчаються діти і п’яти навколишніх сіл, тому виникають труднощі із їх підвезенням. Радощам дітлахів не було меж. І коли 25 грудня до Нещеретового завітали шановані гості, зусиллям яких мри втілилися в життя, школярі зустріли їх з радістю. На в’їзді в село хлібом-сіллю учениці 9 класу привітали голову Луганської військово-цивільної адміністрації Г.Б.Туку. Він приїхав до нашої школи, щоб вручити ключі від новенького автобуса. Присутніми були ще й голова райдержадміністрації, С.І.Іванюченко, начальник відділу освіти РДА Л.І.Зубкова та голова Білокуракинської громади С.І.Сірик. Учні підготували для гостей цікавий виступ, у якому висловили слова безмежної вдячності та поваги за такі конче необхідні дарунки. На сцені з’являлися діти і в український одяг, і в шкільній формі, і зодягнені у новорічні костюми, бо саме цього дня школярі проводили новорічні заходи. І наші поважні гості теж не залишилися без дарунків, адже члени гуртка «Тїстопластика» вручили чудові обереги, виготовлені власноруч, а майбутні випускники майстерно виконали новорічну пісню. Саме одинадцятикласники за традицією гарно прикрасили шкільну ялинку та актову залу, створивши атмосферу справжнього родинного затишку. Гостям сподобалося у нашій школі, тож вони їхали від нас із святковим настроєм.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 303 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

Ми не могли залишити без належної уваги ветеранів і пенсіонерів МВС України, які здійснили героїчний подвиг - брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської АЕС. Ця катастрофа увійшла в число найбільших катастроф в історії людства. Саме 14 грудня 1986 року було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. Ця дата встановлена в Україні з метою вшанування пам'яті про мужність і самовідданість ліквідаторів.

Співробітниками міліції, а зараз ветерани та пенсіонери МВС України, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС були: О.О.Колпаченко, О.С.Снагицький, Ю.В.Журба, С.В.Рудяшко, В.І.Зінченко, Р.Т.Молчанов і С.В.Давиденко, який нещодавно пішов з життя. Це ті люди, які були в перших рядах героїв, що кинулися на боротьбу з радіаційною стихією.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 353 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

На особистому прийомі народного депутата В.С.Курила неодноразово зверталися жителі селища та району з питаннями щодо оформлення спадщини на землю. Провівши відповідну роботу, народний депутат України В.С.Курило надає відповідь на дане питання для широкого кола читачів та жителів району. Так, питання відумерлої спадщини (ЗУ «Про оренду землі») на сьогодні не є врегульованим. Наразі зареєстровано законопроект 3006, яким вносяться поправки до вищезгаданого ЗУ щодо відумерлої спадщини та порядку користування нею.

Згідно до Цивільного кодексу України, ст. 1277, відумерлість спадщини у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою після одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 346 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

Минув перший рік роботи нового українського парламенту. Жителі Білокуракинського району у жовтні 2014 року віддали свої голоси за ректора Луганського національного університету ім. Т.Шевченка та свого земляка В.С.Курила. У листопаді того ж року відбулась перша сесія Верховної Ради й обранець приступив до виконання повноважень народного депутата України. Що вдалося й чого не вдалося досягти за минулий рік? Про це у відвертому інтерв'ю Віталія Семеновича:

- Віталію Семеновичу, Ви йшли на вибори по мажоритарному округу, проїхали всі населені пункти, спілкувались з людьми віч-на-віч. Вони вам повірили й обрали народним депутатом. У своєму окрузі у позапарламентський час Ви зустрічаєтесь з виборцями, організовуєте наради, проводите особисті прийоми...

- ...так мене ж обирали люди, аби я захищав їхні інтереси. Я в парламент ішов не від якоїсь партії чи блоку, а від жителів шістьох луганських сільських районів. Вони, давши мені мандат народного депутата, фактично прийняли мене на роботу, аби я представляв їх у парламенті. Київ від Троїцька, Старобільська, Шульгінки чи Шарівки дуже далеко і в прямому, і переносному значенні слова. Тому моя команда вибудувала вертикаль від найменшого села і аж до Києва. Якщо людина прийшла з проблемами, ми маємо їй допомогти. Приймаючи якусь заяву в Містках, Воєводине чи Кремінній, ми одразу визначаємо, на якому рівні можна допомогти - на рівні села, міста, району, області чи країни. І розпочинаємо роботу. У нас працює сім громадських приймалень в окрузі (Білокуракине, Кремінна, Новоайдар, Сватове, Старобільськ, Троїцьк та Щастя). За рік з особистими заявами чи листами до нас звернулось майже 2,5 тисячі людей. Найбільше їх турбує катастрофічний стан доріг, відсутність транспортного сполучення, відсутність можливості збуту вирощеної й виробленої селянами продукції, питання соціальної захищеності та нарахування субсидій, надання матеріальної грошової допомоги, питання люстрації, питання про виплату заборгованості за здане молоко, закриття маломістких шкіл по селах. 800 звернень за моїм підписом надіслано для вирішення проблем чиновникам різного рівня від місцевого до Кабінету Міністрів чи Президента. Чи не кожні два-три тижня проводжу особистий прийом громадян тут, на місці. У період виборчої кампанії я наголошував, що знаю не лише місцеві проблеми, бо я сам родом із села, але й те, як допомогти людям. Тож і працюю в цьому напрямку, представляючи інтереси простих людей у Верховній Раді.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 360 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

Новорічні свята - це завжди радість, щастя, а особливо для дітей. Бо вони вірять у казку. Вірять, що Святий Миколай і Дід Мороз будуть до них добрими і щедрими та принесуть їм подаруночки. Для дітлахів Дем’янівської ЗОШ І-ІІ ст. і Дідом Морозом, і Святим Миколаєм став директор СТОВ «Зоря» М.Г.Ведмеденко, адже напередодні новорічних свят стільки приємних сюрпризів він зробив для учнів школи. Як і кожного року виділив кошти для придбання солодощів та іграшок на новорічне свято. А ще до дня Святого Миколая вісьмом учням, батьки яких працюють у СТОВ «Зоря», Микола Григорович особисто вручив планшети. Звичайно, радості дітей не було меж.

Учні школи вирішили привітати Миколу Григоровича з Новим роком. Знаючи, що він щороку ставить ялинку біля офісу СТОВ «Зоря», вони зробили ялинкові новорічні прикраси. Учні школи сподіваються, що Миколі Григоровичу сподобалися прикраси, які вони виготовили власноруч.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 331 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

Верховною Радою України 24 грудня 2015 року схвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстраційний номер 3628 від 11.12.2015 року), яким передбачається змінити умови надання окремих видів соціальної допомоги.

Законом передбачається, що з 01.01.2016 року тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, надаватиметься з урахуванням матеріального стану сімей, в якій виховується дитина. Допомога на дітей одиноким матерям надаватиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 324 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

24 грудня 2015 року Верховною Радою прийнято Закон України №915-VIII «Про внесення змін до додатків №3 та №7 до Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» щодо видатків Пенсійного фонду України» та Кабінетом Міністрів України Постанову №1081 «Про внесення змін до бюджету Пенсійного фонду України на 2015 рік». За цими рішеннями Пенсійний фонд України розпочав фінансування січневих пенсій в грудні 2015 року. На зазначені цілі спрямовано 14 млрд. грн.

Отже, для одержувачів пенсій через установи поштового зв’язку з датами виплати з 4 по 8 січня виплата пенсій проводилась з 29 по 31 грудня 2015 року. Пенсіонерам, які з будь-яких причин не отримали кошти у грудні, виплата продовжується з 5 по 25 січня поточного року. З 9 січня почтові відділення здійснюють виплату пенсій за звичайним графіком.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 321 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)

30 грудня, напередодні Нового 2016 року, в Білокуракинському районному Будинку культури ім. Т. Шевченка відбувся концерт «Парад зірок», де визначили кращих у своїй справі людей. Ведучими свята були Олена Болкун та Анатолій Сорочинський. Святкову програму відкрив виступ танцювального колективу «Грація».

Перша номінація «Меценат року» дісталася директору СТОВ «Зоря» М.Г.Ведмеденку. Вручав почесний диплом голова райдержадміністрації С.І.Іванюченко, який на його адресу сказав купу заслужених слів, адже Микола Григорович робить безліч благодійних справ задля розвитку рідного краю. Також Сергій Іванович привітав всіх присутніх з наступаючими святами.
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 465 | Додав: USERNAME | Дата: 09.01.2016 | Коментарі (0)