19:47
Оформлення спадщини на землю
На особистому прийомі народного депутата В.С.Курила неодноразово зверталися жителі селища та району з питаннями щодо оформлення спадщини на землю. Провівши відповідну роботу, народний депутат України В.С.Курило надає відповідь на дане питання для широкого кола читачів та жителів району. Так, питання відумерлої спадщини (ЗУ «Про оренду землі») на сьогодні не є врегульованим. Наразі зареєстровано законопроект 3006, яким вносяться поправки до вищезгаданого ЗУ щодо відумерлої спадщини та порядку користування нею.

Згідно до Цивільного кодексу України, ст. 1277, відумерлість спадщини у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою після одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до п. 12 Постанови КМУ від 04.02.2004 р. №122 «Про організацію робіт та методику розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв)», нерозподілені (невитребувані) (власники, яких не встановлені) земельні ділянки передаються в розпорядження сільських, селищних, міських рад чи райдержадміністрацій з метою надання їх в оренду.

У разі смерті орендодавця, якщо у договорі оренди відсутній пункт про те, що смерть орендодавця є підставою розірвання договору оренди, особа, яка орендує землю має право користуватися нею до моменту закінчення договору, при цьому кошти за оренду сплачуючи до місцевих органів влади. Після закінчення договору питання оренди узгоджується з місцевими органами влади.

Відповідно до законопроекту 3006, до ЗУ «Про оренду землі» вносяться наступні поправки, які більш точно врегульовують підняте питання. Щодо визначення осіб, які виступають орендодавцем землі: у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом із закінченням шести місяців з часу відкриття спадщини орендодавцем земельної ділянки, що входить до складу спадщини, є особа, яка управляє спадщиною. Щодо строку дії договору оренди: особа, яка управляє спадщиною, у складі якої є земельна ділянка, має право передати таку ділянку в оренду на строк до державної реєстрації права власності спадкоємця на таку земельну ділянку або до набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою. У разі смерті орендодавця до спливу строку дії договору оренди землі, такий договір вважається продовженим до державної реєстрації права власності спадкоємця на таку земельну ділянку або до набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою. Для продовження договору оренди: орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, у разі смерті орендодавця до закінчення строку дії договору оренди, зобов'язаний повідомити про це не пізніше місяця з дня повідомлення орендаря про перехід права власності на земельну ділянку до спадкоємця або територіальної громади.

О.ЛЕОНОВ, керівник громадської приймальні народного депутата В.С.Курила

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№3-4 від 09 січня 2016 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 349 | Додав: portalbk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar