22:53
Обережно на льоду
Деякі небезпеки начебто б дозрівають до сезону й у кожної з них свій час. Лід може підвести нас і восени, і взимку, і навіть навесні. Щоб запобігти лиху й уникнути її трагічних наслідків, відправляючись на водойму в холодну пору року, необхідно слідувати простим, але надійним порадам: знайдіть на льоді стежку або сліди, якщо їх немає, позначте з берега маршрут свого руху; лід може бути крихким біля стоку води, поблизу кущів, очерету, під заметами, у місцях, де водорості вмерзнули в лід; особливо обережно спускайтеся з берега - лід може нещільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря; у жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги, для цього візьміть із собою ціпок; якщо лід почав тріскотіти й з'явилися характерні тріщини - негайно повертайтеся, не біжіть, а виходите повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду; для однієї людини безпечним вважається лід зеленуватого відтінку, товщиною не менш 7 см, для влаштування ковзанки - не менше 10-12 см, для масового катання - 25 см, масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 см.

Запам'ятайте, що підлідний лов риби вимагає особливо суворого дотримання правил поведінки, це диктує багаторічний досвід не дуже щасливих рибалок: не буріть багато лунок поруч; не збирайтеся великими групами в одному місці; не ловіть рибу дуже далеко від берега, яким би не було клювання; завжди майте під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 м; тримаєте поруч із лункою дошку або невелику гілку.

Якщо ви провалилися на льоді - не панікуйте: широко розкиньте руки по крайці льодового проламу й утримуйтеся від занурення під воду з головою. Дійте рішуче й не лякайтеся, тисячі людей провалювалися у воду до вас і врятувалися; намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи на нього грудьми й по черзі витягаючи на поверхню ноги, головне - пристосуватися так, щоб тіло займало найбільшу площу опори; вибравшись із льодового проламу, відкотіться, а потім повзіть у ту сторону, звідки ви прийшли й де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вологість і холод штовхають вас побігти й зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не знайдете тепло; якщо на ваших очах на льоді провалилася людина, негайно повідомите що йдете на порятунок. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру - це збільшує площу опори, і повзіть на них. Наближайтеся до ополонки тільки поповзом, широко при цьому розкидаючи руки. До самого краю ополонки не підповзайте. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки, лижі допоможуть врятувати людину. Кидати зв'язані ремені, шарфи або дошки потрібно за 3-4 метри; подавши потерпілому, підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть із небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру й дуже швидко доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть у сухий одяг, напоїть гарячим чаєм, а потім посадіть в теплу ванну з температурою води +37 - +38 градусів.

Пам’ятайте! Відправлятися на водойми поодинці й пускати на них дітей без нагляду - дуже небезпечно!

А.ТЄЛЬНОВ, заступник начальника Білокуракинського МРВ ГУ ДСНС України у Луганській області, майор служби цивільного захисту

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№15-16 від 20 лютого 2016 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 352 | Додав: portalbk | Теги: життя, ловлі, МНС, руководство, на льоду, Правила, обережно, Риби, Небезпека, білокуракинщини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar