13:14
Фестиваль «Красносільські вітряки» радо зустрів білокуракинців

Жіночий ансамбль «Журавка» села Павлівка Білокуракинського району Луганської області взяв участь у щорічному Всеукраїнському фестивалі народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки», який відбувся у селі Красносілля Гощанського району Рівненської області.
Фестиваль поєднав дві найпритаманніші риси української культури - пісні та традиційні народні страви. У програмі були виступи творчих колективів із Житомирської, Рівненської, Одеської. Луганської, Тернопільської, Волинської та Черкаської областей. Нашу територію представляли: голова райдержадміністрації Сергій Іванюченко, в.о. голови Павлівської сільської ради Наталя Турбаба та жіночий колектив «Журавка» (керівник Леонід Вайленко). До складу ансамблю входять співочі жіночки: Людмила Кривич, Галина Боровенська, Лідія Рудяшко, Любов Львова, Людмила Коваленко та Валентина Силкіна.
Обласний фестиваль народної творчості, історії та побуту створений з метою популяризації, вивчення народних звичаїв, обрядів, традиційного народного мистецтва, народних ремесел і кухні, що побутують у регіонах. Організаторами фестивалю є управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, обласний центр народної творчості, Гощанська районна державна адміністрація, Гощанська районна рада, відділ культури і туризму Гощанської районної державної адміністрації, Красносільська сільська рада.
У мальовничому куточку Гощанщини, серед сіл, садів, лісів величавим свідком минулого є господар свята - Красносільський вітряк. Побудований чехом Іваном Клічником ще у 1895 році і зберігся донині як один з найстаріших в Україні. Ця пам'ятка деревинної архітектури належить до різновиду стовпових вітряків. Стіни вертикальні, каркасної будови, обшиті дошками до самого низу. З чотирьох кутів вітряк спирається на колодки. Увесь корпус споруди обертається залежно від напрямку вітру.
Святкове дійство проходило на галявині біля красносільського вітряка, адже ця мальовнича місцевість зберігає історію рідного краю. «Побувавши тут, поринаєш у атмосферу побутування давніх звичаїв та обрядів», - ділиться враженнями учасниця делегації Наталя Турбаба.
Кількість гостей фестивалю «Красносільські вітряки», виступи артистів із усієї України та заслуженої артистки Молдови та Румунії Ради, статус всеукраїнського свідчить про новий розширений формат свята. Всім учасникам делегації з Білокуракинщини ця подорож подарувала незабутні враження.

За матеріалами «Життя Білокуракинщини»

Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 333 | Додав: portalbk | Теги: білокуракинщини, Білокуракине, життя, вітряки, читати, газета, красносільські, рівненська | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar