13:50
Чи варто сваритися з сусідами?

«Сусідські фруктові дерева ростуть на межі з нашою ділянкою, гілля звисає за межі їх ділянки. Як я маю поступати у стосунках із сусідами, щоб не сваритися? Наталія Лавренко».
Сварки між сусідами через зелені насадження - явище поширене. Проте, за Вашої ситуації сусідська лайка безпідставна, адже, відповідно до Земельного Кодексу України (ст. 109), дерева. які стоять на межі суміжних земельних ділянок, і плоди цих дерев належать власникам цих ділянок у рівних частинах.
Однак, у разі якщо Вам набридло сваритися, ділити урожай, а проникнення коренів і гілок із сусідньої ділянки є перепоною у використанні своєї за цільовим призначенням, Ви маєте право (ст. 105 Кодексу) відрізати корені дерев та кущів, які проникають із земельної ділянки сусідів, збирати урожай ягід та фруктів з навислих на Вашу територію гілок.
Крім цього, закон дозволяє сусідам вимагати ліквідувати дерева, які стоять на спільній межі. При цьому витрати на таку ліквідацію покладаються на сусідів у рівних частинах.
Трапляється, що один сусід хоче позбутися дерева, а другий категорично не підтримує таку ідею або відмовляється від прав на своє дерево. Тоді, згідно з ч. З ст. 109 Кодексу, сусід, який вимагає ліквідації дерева на спільній межі, повинен один нести відповідні витрати.
Проте, не всі зелені насадження можна знищувати. Наприклад, ліквідувати дерева (кущі), які слугують межовими знаками і залежно від обставин не мажуть бути замінені іншими межовими знаками, Вам не вдасться, така заборона передбачена ч. 4 ст. 109 Кодексу.
До того ж, Державні будівельні норми (ДБН) регулюють питання відстані до зелених насаджень: від межі сусідньої ділянки до осі дерев - 3 м., для сусідів - 1 м. При цьому гілки кущів та дерев не мають перетинати меж сусідніх ділянок, а якщо ні, то їх можна самостійно відрізати. Тому близько до паркану краще садити лише не високі кущі, городину, трави та квіти.

М.ПУЛЬНИЙ, приватний нотаріус

Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 300 | Додав: portalbk | Теги: білокуракинщини, Білокуракине, 2018 року, газета, сайт, Білокуракинський, читати, портал, життя, онлайн | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar