13:12
Зміни в оподаткуванні спадщини

«Бабуся хоче, щоб я, єдина онука, успадкувала її хату. Але хвилюється, що мені доведеться заплатити податок на спадщину. Водночас я читала, що начебто його відмінили. Чи справді це так? Світлана Приходько».
Дійсно, 25.03.2017-го набрав чинності Закон України від 23.02.2017 р. №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини».
Згідно із ним, зокрема, спрощено оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця, які мають право на спадкування з 1 січня 2017 року. Так, встановлено, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти), а й ті, що успадковуються членами родини другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки).
Аналогічні зміни внесені і до порядку оподаткування подарунків, оскільки вони оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. Тобто подарунки від родичів першого та другого ступенів споріднення також оподатковуватимуться за нульовою ставкою.
Разом із цим доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою - підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених ПКУ для оподаткування додаткового блага, тобто за ставкою 18%.
Водночас вищезазначеним Законом встановлено, що у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, їхня оціночна вартість не визначається.

М.ПУЛЬНИЙ, приватний нотаріус

Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 306 | Додав: portalbk | Теги: портал, білокуракинщини, життя, Білокуракинський, газета, 2018 року, онлайн, Білокуракине, пульний, читати | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar