20:25
Село моє рідне, заквітчаний рай!

Традиція святкування Дня села побутує чи не у кожному населеному пункті України. День народження села - завжди хвилююча подія для його мешканців. Адже саме в такий день кожен відчуває себе частиною великої родини. Це свято об'єднує усіх, кому село дороге, хто тут народився, живе, працює чи просто приїздить у гості. Це ще одна можливість на деякий час забути про буденні проблеми та турботи. Для багатьох День села - це ще один привід зібратися разом, згадати і тих, хто народився, і хто став на весільний рушник кілька років тому, послухати музичні композиції, подивитися виступи дорослих й своїх же діточок на сцені та порадіти їхнім творчим успіхам. Цей чудовий день об'єднує людей різного віку - від малого до великого. І вітають земляків та гостей завжди щиро та гостинно.
День села дуже колоритно відзначили у селі Цілуйковому. Надзвичайно людно було біля сільського клубу (завідуюча В.Дяченко). На народні гуляння зібралися чи не всі жителі села. З вітальними словами та побажаннями з нагоди свята до громади звернулися голова Білокуракинської ОТГ Сергій Сірик, староста села Олексій Застава, настоятель Свято-Іллінського храму, ієрей Роман (Карцев), заступник начальника Луганського обласного центру народної творчості Ірина Божич, які побажали жителям процвітання, а кожній родині - щастя, достатку, злагоди, добробуту тощо. 3 нагоди свята були нагороджені грамотами та подарунками: М.Оселедько, Н.Заїка, Т.Беденко; випускники 11 класу села Цілуйкове А.Роззувайло, Б.Ромах, Н.Оселедько, яка закінчила школу з срібною медаллю; найменший житель села Богданчик Тарасов; дівчата-активістки місцевої бібліотеки.
Свої музичні подарунки зі сцени подарували солісти Білокуракинського районного Будинку культури ім. Т.Г.Шевченка Анжеліка та Валерія Сінєльнікови, Володимир Хоружий. Дітлахи розважалися на батутах, гарний настрій дарував дитячий аніматор зі Старобільська, також всі бажаючі мали можливість поласувати смачною польовою кашею, яку приготували Л.Косенко, М.Оселедько. Л.Лобач, придбати солодку вату, шашлик та інші смаколики.
У рамках святкування дня села Цілуйкове відбувся регіональний етап Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості, під час якого фольклорний колектив «Берегиня» Цілуйківського сільського клубу підтверджував звання «народний».
Як відомо, фольклорний колектив «Берегиня» був заснований у 1982 році, частина жіночок співає в колективі саме з того часу. Відмінною рисою колективу є авторські пісні, слова та музику до яких написали самі учасники колективу, або члени їх сімей. Це пісні «Рідне село» З.Косенко, «Цілуйчанські діброви» О.Косенка. «Моя Луганщина» М.Оселедько, «Моє Цілуйкове» М.Роззувайло та інші. Також значну частину репертуару займають близько 50 автентичних пісень, які були записані зі слів та наспівів старожилів села. Це пісні «Ой, ти місяцю», «Рожа», «Тополя», «Вдова» та багато інших. Нерідко виконання пісень супроводжується шумовими інструментами - гребінь, рогач, качалка, коса, рубель. З 2015 року керівником народного фольклорного колективу «Берегиня» є Олена Вітер, яка безмежно віддана своїй справі. Вона серйозно та відповідально ставиться до підбору репертуару, постійно веде пошук старовинних пісень та обрядів, на високому професійному рівні проводить заняття-репетиції, постійно вдосконалює техніку виконання пісенних творів. «Берегиня» - постійний учасник фестивалів та конкурсів районного та обласного рівня, учасник фестивалю фольклорних колективів «Фольк-м'юзік». Популярність колективу пояснюється високою виконавчою майстерністю йога учасників, постійним поповненням репертуару, його неповторністю та щирістю сердець учасників колективу. У творчому доробку фольклорного колективу є багато старовинних обрядів: «Масляна», «Обжинки», «Зелені свята», «Різдвяні свята», «Цілуйчанські посиденьки».
Обласній атестаційній комісії, до складу якої цього разу увійшли: заступник начальника Луганського обласного центру народної творчості Ірина Божич, завідуючий відділом народної творчості Олександр Бірюстюков, методист із розвитку фольклорного мистецтва Надія Лєбєдєва, та глядачам фольклорний колектив «Берегиня» показав ряд весільних обрядів, а саме - сватання, весілля, розплітання коси, викупу, благословення та обсипання.
Під час урочистої частини пісню «Село моє рідне» (музика і слова З.Косенко) заспівав народний фольклорний колектив «Берегиня», вірш «Моє село» (автор Ю.Турпетко) виконали Л.Скляр, А.Тарасенко, М.Тарасенко, К.Букай, О.Заїка. Ведучою заходу буде Наталія Ляшко. Свої роботи продемонстрували місцеві майстри декоративно-прикладного мистецтва: Тетяна Беденко, Дар'я Хрипун, Неля Оселедько, Вікторія Світлична, Зінаїда Косенко, Оксана Ізмалкова.
Потім на сцені Цілуйківського сільського клубу пройшло справжнє фольклорне та театральне свято - українське сватання за участю місцевих артистів. У ролі нареченої була Віка Борсук, а нареченого - Федір Борсук, батьками молодої виступили В.Букай, М.Лобач, а молодого - А.Тарасенко та О.Тарасенко. Сватами були Наталя та Сергій Тарасенки, подружками нареченої - Анастасія Застава, Анастасія та Тетяна Роззувайли. Наречений у супроводі батьків, світів та колективу «Берегиня» завітали до імпровізованої хати молодої, де, дотримуючись всіх народних традицій, розпочалося сватання, в ході якого молода дала згоду на шлюб та почастувала гостей свіжим хлібом.
Після сватання всіх присутніх запросили на весілля. За давньою традицією подружки молодої розплітали їй коси та допомогли вбратися в новий наряд, вінок з пишних квітів. Молодий же зі своїми сватами на коні приїхав до дому нареченої. Відбувся викуп, де за молоду вимагали багато всякого добра. Далі молоді тричі вклонилися батькам та отримали благословення на довге, щасливе сімейне життя. Далі мати молодої обв'язала молодих рушником та вивела на подвір’я, де їх, за звичаями, обсипали цукерками на солодке життя, грошима - на життя в достатку та зерном пшениці, щоби Бог дав діток стільки, скільки зернят упало на молоду...
Всі ці обряди супроводжувалися українськими народними піснями у виконанні «Берегині».
Як зазначила атестаційна комісія, фольклорний колектив «Берегиня» продемонстрував високий художньо-виконавський рівень, тому вона рекомендує управлінню культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації підтвердити звання «народний» фольклорному колективу «Берегиня» Цілуйківського сільського клубу.
Громада села Цілуйкове дякує Білокуракинській ОТГ за придбані нові фольклорні костюми в кількості 10 штук для Цілуйківського сільського клубу, за підтримку в організації свята, а також директору СТОВ АФ «Зоря» Ігору Нікіфорову, матушці Ользі та всім мешканцям села. Окрема подяка робітникам з благоустрою В.Тараненко та В.Скляр.
Святкували День села цілуйчани до пізньої ночі, адже людям не хотілося розходитись по домівках, тому що позитивні емоції і радість переповнювали кожного, хто завітав цього прекрасного сонячного дня до Цілуйкового.

Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 287 | Додав: portalbk | Теги: білокуракинщини, газета, Білокуракине, портал, сайт, 2018 року, Білокуракинський, читати, життя, онлайн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar