14:54
Підсумки роботи агропромислового комплексу Білокуракинського району

Аграрна галузь сьогодні - це та сфера, на якій тримається не тільки Білокуракинський район, Луганська область, а й вся Україна. Саме вона забезпечує найбільші надходження до бюджету від виробництва та реалізації продукції, створює тисячі робочих місць. Аграрії тримають на своїх плечах українське село.
Згідно Указу Президента України від 07.10.1993 року щорічно в третю неділю листопада відзначається День працівника сільського господарства. Це свято всенародне, адже від результатів праці всіх, хто присвятив себе цій нелегкій, але такій важливій галузі залежить здоров'я, добробут та достаток людей. В усі часи ця праця була в пошані, а людей, доля яких пов'язана з мистецтвом сіяти і вирощувати хліб, виробляти цінну і якісну продукцію тваринництва, по праву називають годувальниками. Білокуракинщина - край славетний землеробськими традиціями, щирими та працьовитими людьми, які виконують високий обов'язок щодо формування продовольчого потенціалу держави, і наші невтомні сільські трударі щоденною кропіткою працею роблять вагомий внесок у зміцнення економіки регіону, покращення добробуту її жителів, забезпечують стабільне зростання агропромислового комплексу району.
Низький уклін вам, шановні аграрії, за самовіддану працю, любов до рідної землі, терпіння і працю. Від усього серця дозвольте привітати вас із професійним святом - Днем працівників сільського господарства! Нехай щедро колосяться ниви, а серця сповнюються надіями на краще майбутнє. Хай втілюються в життя всі ваші плани, задуми і сподівання. Велика подяка вам за любов до землі, терпіння і витримку. Нехай людська шана буде винагородою за плідну працю, чуйність, уміння творити добро.
Аграрний сектор є основою економіки Білокуракинського району. У нашому районі працює 80 підприємств, які займаються сільським господарством, з них 19 - СТОВ, 7 - приватних сільськогосподарських підприємств, 54 - фермерських господарств.
В обробітку агроформувань району знаходиться 54,9 тис. га ріллі. 2018 рік для аграріїв був відносно сприятливим. Дощова осінь 2017 року дозволила провести посіви озимих культур на площі 17,2 тис. га - це показник більше середньо-багаторічного.
Обсяг виробництва валової сільськогосподарської продукції за 2018 рік складає 249,4 млн. грн., що на 8 млн. грн. більше, ніж минулого року, в тому числі в рослинництві - 244,2 млн. грн., в тваринництві - 5,1 млн. грн.
Аграрії району отримали 66,9 тис. т валового збору ранніх зернових та зернобобових культур, що на 14% менше рівня 2017 року. Загалом вал ранніх зернових культур у 2018 році на 8,2 тис. т менше, ніж загальний вал зернових у минулому році.
Всього в 2018 році зібрано 80 тис. т зернових культур, середня врожайність зернових та зернобобових культур склала 33,4 ц/га.
Зменшення валового збору зернових відбулося за рахунок зменшення врожайності (по ранніх зернових) та посівних площ кукурудзи на зерно. Врожайність озимої пшениці зменшилася з 40 ц/га в 2017 році до 33,9 ц/га в 2018 р. По середній врожайності ранніх зернових підприємства району знаходяться на третьому показнику по Луганський області. Слід відзначити господарства, які досягли найкращих показників. Найбільшої врожайності озимої пшениці досягли в: ПП СВФ «Агротон» - 44,2 ц/га, СТОВ «Зоря» - 34,1 ц/га, ДП «УкрАгроСтар» - 31,9 ц/га.
Серед фермерських господарств найбільшу врожайність отримали в СФГ «Родничок» - 50 ц/га, СФГ «Фотон» - 47 ц/га, СФГ «Форвард-2» - 41,4 ц/га.
Площу кукурудзи, в порівнянні з минулим роком, зменшили з 4,7 тис. га до 3,2 тис. га. Так, у структурі зернових культур 2018 року кукурудза займає 7% посівів на зерно. Її валовий збір у поточному році становить 13,1 тис. т при середній врожайності 40,5 ц/га. В 2017 р. вал кукурудзи склав 9,4 тис. т при середній врожайності 20,2 ц/га.
Основною технічною культурою в районі залишається соняшник. Валовий збір соняшнику отримали 45,4 тис. т, що на 6,3 тис. т менше, ніж 2017 року. Площа соняшнику залишилася на рівні 2017 р. - 20,8 тис. га, а врожайність при цьому збільшилася з 17,8 ц/га до 21,8 ц/га.
Також у 2018 році агропідприємствами району зібрано 2,4 тис. т ріпаку при середній врожайності 13,7 ц/га.
Не просто складалася осіння посівна компанія 2018 року. Незважаючи на погодні умови, аграрії району зробили вагомий заділ на наступний рік. Так, площа озимих культур під врожай 2019 року склала 16,1 тис. га. Крім того, додатково посіяно 1216 га озимого ріпаку. Впровадження нової для нас культури активно займаються такі господарства: СТОВ «Прогрес», СТОВ «Україна» та фермерське господарство «Вікторія-К».
За результатами моніторингу стану посівів озимини в задовільному стані знаходяться 13,7 тис. га та близько 2,4 тис. га - слабкі та зріджені. Збільшення валового виробництва сільськогосподарської продукції відбувається за рахунок інтенсифікації виробництва, а саме впровадження новітніх перспективних сортів, збільшення внесення мінеральних добрив до фактичного виносу, впровадження в виробництво новітньої інтенсивної техніки. Велика увага надається прогресивним засобам захисту рослин. Завдяки всьому цьому врожайність сільськогосподарських культур постійно збільшується. Для отримання високих врожаїв постійно залучаються консультанти з захисту рослин та догляду за посівами залежно від напрямку спеціалізації господарств.
За останні роки спостерігається тенденція збільшення інвестицій для оновлення матеріально-технічної бази за рахунок власних капітальних вкладень господарств. У 2018 році агропідприємства району обновили машино-тракторний парк на 56 одиниць на загальну суму 25,9 млн. грн.
Господарства району брали участь в урядовій програмі підтримки АПК та отримали часткову компенсацію (на безповоротній основі у розмірі 25% вартості) на техніку та обладнання вітчизняного виробництва.
Сільськогосподарські підприємства району орендують земельні паї у власників згідно договорів оренди, які укладено на 10-15 років. На сьогодні укладають додаткові угоди на 15-25 років. Згідно моніторингу розрахунків за оренду земельних часток (паїв) укладено 9729 договорів. Розмір орендної плати за 2018 рік в середньому по району становить 6,1% вартості нормативно-грошової оцінки орендованої землі.
Станом на 01.11.2018 року розрахунки за оренду землі проведено на 80,47%, що становить 61,6 млн. грн. За бажанням власників розрахунки проведено готівкою на 89%, зерном - 4%, послугами та іншою продукцією - 6%. Найвища орендна плата в ФГ «Вікторія К» - 8%, ДП АПК «УкрАгроСтар» - 7,2%, ПСП «Дніпро» - 7%, СТОВ «Ранок» - 7%.
Проблеми розвитку тваринництва, які виникли в 2018 році, є системними для галузі в цілому та зберігаються впродовж тривалого періоду часу.
Одна з основних причин кризової ситуації в галузі - це передусім збереження диспаритету цін і нерівновигідних відносин на ринку тваринницької продукції. Темпи підвищення закупівельних цін на продукцію не покривають повною мірою інфляційне зростання: витрат на виробництво продукції, навіть у господарствах з високими показниками продуктивності тварин. Основною причиною стало скорочення поголів'я великої рогатої худоби в господарствах всіх форм власності.
Тваринництвом в районі займається 6 агроформувань. Чисельність поголів'я тварин на 1.11.2018 року становить 586 голів великої рогатої худоби, в тому числі 255 голів корів молочного напрямку продуктивності, 814 голів свиней, 6 голів коней, 63 голови овець.
У господарствах району поголів’я великої рогатої худоби за 2018 рік зменшилось на 56 голів, що становить 9%, поголів'я корів зменшилося на 1 голову. Збільшили поголів’я ВРХ, в тому числі корів основного гурту, лише в СТОВ «Зоря», в інших господарствах спостерігається скорочення поголів’я.
За 10 місяців 2018 року виробництво молока складає 1077,8 т. У розрахунку на фуражну корову надій становить 4227 кг молока, що є на рівні минулого 2017 року. Реалізовано худоби на забій в живій вазі всього 128,8 т, з них великої рогатої худоби - 60,1 т, свиней - 64,5 т, овець - 4,2 т. Середньодобовий приріст на відгодівлі та вирощуванні ВРХ становить 698 г, що більше на 96 г від минулорічного показника. Середньодобові прирости на відгодівлі свиней складають 245 г.
Після переведення худоби в літні табори, агроформування району провели великий обсяг робіт по ремонту тваринницьких приміщень: механічне очищення перегною, ремонт транспортерів, водопроводу, напувалок, ремонт підлоги, станків для новонароджених телят, полагодили та пофарбували вікна і двері на фермах, провели дезінфекцію тваринницьких приміщень. Для зимівлі худоби підготували 3 корівники, 3 телятники, 5 свинарників.
Все поголів’я худоби своєчасно переведене на зимово-стійловий період.
Для повноцінної зимівлі тварин заготували 751 т сіна, 2,1 тис. т силосу, 1,6 тис. т концентрованих кормів.
У господарствах населення, за оперативною інформацією, утримується 1906 голів великої рогатої худоби, з них 1138 голів корів. У поточному році господарства населення виробили 4,7 тис. т молока та 387 т м'яса.
Для розвитку особистого домогосподарства 17 осіб брали участь у міжнародних програмах підтримки та отримали гранти на розвиток тваринництва, придбання ґрунтообробної техніки та установки індивідуального доїння кіз, також 7 домогосподарств звернулися з заявами щодо відшкодування витрат на придбання установки індивідуального доїння корів на загальну суму 35 тис. грн. За утримання молодняку ВРХ виплатили державну дотацію 230 домогосподарствам на загальну суму 533 тис. грн.
Створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів є важливим напрямком у розвитку аграрного сектора району. Метою діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів є об’єднання дрібних виробників, створення кращих умов для надання послуг в сільськогосподарському виробництві та реалізації вирощеної власної продукції. Цього року в районі створено 1 кооператив на території села Шарівка.
Також хотілося б відзначити, що в цьому році одним з основних принципів кадрової політики підприємств району стало залучення до роботи талановитої молоді - випускників ВНЗів, технікумів, професійно-технічних училищ, з яких виховуються майбутні передовики сільського господарства.
Сільськогосподарські підприємства району запрошують на стажування не тільки випускників, але й студентів старших курсів, і це дає змогу ще під час навчання визначитись з подальшою кар’єрою та здобути такий необхідний «перший досвід». Сільське господарство стає дедалі більш технічно розвиненим і потребує цілеспрямовану молодь з якісною освітою. Так, у поточному році трудові колективи господарств поповнили 5 молодих працівників.
Велика увага з боку сільськогосподарських виробників в 2018 році приділялась соціальній підтримці сільського населення. Агропідприємства нашого району активно співпрацюють з громадою, на території якої проводять свою діяльність, у вирішенні соціальних проблем.

О.ВЕРЕЦУН, начальник управління АПР РДА

Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 307 | Додав: portalbk | Теги: день, 2018, господарства, сільського, білокуракинщини, працівника, життя | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar