14:19
Засідання спілки ветеранів Афганістану
Нещодавно у залі засідань райдержадміністрації відбулися загальні збори Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Білокуракинського району. Збори відкрив голова районної організації УСВА М.О.Циганок, який запропонував персональний склад президії. А потім всі присутні вшанували пам’ять загиблих земляків О.М.Рудяшка, О.Г.Іванова, М.Д.Шипілова, М.І.Третьяка, а також померлих побратимів в мирний час, хвилиною мовчання.

На засідання були запрошені перший заступник голови райдержадміністрації С.В.Щебетенко, заступник голови районної ради Н.П.Літвінова, заступник голови Білокуракинської громади Д.А.Шуть, голова районної організації ветеранів України В.П.Путненко, представник місцевого осередку Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» В.Д.Гончарук.

На порядок денний винесли питання про виконання Закону України №3551-VII та інших «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»: про санаторно-курортне лікування; медичне обслуговування, безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів; надання послуг зубопротезування; звіт про роботу організації у 2015 році; затвердження плану роботи на 2016 рік тощо.

Слово для виступу «Про санаторно-курортне лікування» було надано начальнику відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення УСЗН РДА Н.П.Ляшенко, яка повідомила, що Білокуракинський район налічує 79 ветеранів. Вони мають право на безкоштовне санаторно-курортне лікування. Для одержання путівки подається заява та медична довідка лікувальної установи. В 2016 році подало заяву вже 7 осіб, які мають можливість оздоровитися в санаторії «Перлина». Також ветерани мають право на грошову допомогу, але замовити грошові кошти потрібно до 30 вересня поточного року.

Питання про медичне обслуговування, безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, які можна отримати лише у державних та комунальних медичних закладах, висвітлив заступник головного лікаря КЗ «Білокуракинський РЦПМСД» В.О.Лунякін. Так, для безоплатного отримання лікарських засобів необхідно звернутись до державної аптеки, закріпленої за відповідним медичним закладом, лікар якого надав рецепт за місцем проживання особи, та пред’явити посвідчення УБД та рецепт лікаря.

Виступила із питання «Про надання послуг зубопротезування» заступник головного лікаря центральної районної лікарні О.О.Пісарєва. Вона повідомила, що ветерани Афганістану (воїни-інтернаціоналісти) мають право на першочергове безкоштовне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів). Щоб скористатися цією пільгою, необхідно в державному закладі охорони здоров’я пред’явити посвідчення УБД.

Доповідь «Про роботу організації у 2015 році» та «Про затвердження плану роботи на 2016 рік» підготував голова районної організації УСВА М.О.Циганок. Так, в 2015 році було проведено багато уроків мужності в музеї, бібліотеці, зустрічей ветеранів праці, активно займалися патріотичним вихованням молоді, зустрічалися з сім’ями загиблих воїнів і вшановували їх пам’ять. На засіданні прийнято рішення про подальшу роботу УСВА щодо надання всебічної моральної та матеріальної підтримки ветеранам війни, членам сімей загиблих, сприяння у створенні державної системи забезпечення реабілітації, лікування, зміцнення здоров’я та морально-психологічного стану ветеранів війни і сімей загиблих, а також активізації членів організації у громадсько-суспільному житті.

Перший заступник голови Білокуракинської райдержадміністрації С.В.Щебетенко вручив відзнаки воїнам-афганцям: М.Г.Хлапоніну, М.І.Боровенському, А.М.Лисенко та В.Б.Солодкову. Всіх присутніх Сергій Вікторович привітав зі святами та запропонував свою допомогу у вирішенні будь-яких питань. З найкращими побажаннями виступили Н.П.Літвінова і Д.А.Шуть. А В.П.Путненко наголосив, що в наступному році буде ще більше заходів, присвячених вихованню мужніх патріотів, щоб хлопці з честю виконували свій обов’язок перед Батьківщиною і наше майбутнє було мирним та безхмарним.

Юлія Малюк

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№11-12 від 06 лютого 2016 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 443 | Додав: portalbk | Теги: життя, Афганістану, білокуракинщини, день, ветерани, інтернаціоналісти | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar