11:47
В Олександрополі відсвяткували Масляну
Масляна - це прощання із зимою, святкується перед Великим постом у Сирний тиждень і закінчується Прощеною неділею. Історія цього свята йде своїм корінням глибоко в старовину. Масляна - древнє слов'янське свято, що дісталося нам у спадщину від язичницької культури, та збереглося після прийняття християнства. Це веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи. Навіть млинці - неодмінний атрибут Масляної - мали ритуальне значення: круглі, рум'яні, гарячі - вони являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні.

В селі Олександропіль це свято відсвяткували з особливим запалом. Подивитися на концертну програму, поласувати смачними млинцями та взяти участь в конкурсах зібралося чимало жителів. Святковий концерт відкрила ведуча С.Кондратенко. Привітати зі святом до села завітали голова Білокуракинської об’єднаної територіальної громади С.І.Сірик та його заступники Д.А.Шуть і В.М.Носуля.

Для присутніх прозвучали музичні подарунки у виконанні В.Олійник, С.Яружної та Д.Яружної. Цікавими та яскраво неповторними були виступи Я.Заїки, В.Козаченко, С.Коваленко, О.Дуракової, Н.Майстренко, А.Ковтун, В.Ревякіного, Д.Кісельова, І.Самохатенко, А.Козаченко, І.Ромашенко, М.Матвеєва та К.Самохатенко. Проникливі виконання змусили глядачів все дійство на сцені пережити серцем і душею, а ще місцеві артисти здивували своїми танцювальними талантами. Головною господинею свята була Масляна, роль якої виконувала О.Ревякіна. Неабияке враження справив Д.Іванов. Виступи були різнопланові та багатожанрові. Музичною апаратурою займався завідувач Олександропільського Будинку культури О.В.Олійник. Після урочистої частини разом провели Зиму, запаливши «Опудало зими».

Велику популярність, як серед глядачів, так і учасників, викликали найрізноманітніші конкурси. Кожен переможець отримав приз. На святкування Масляної депутат районної ради О.В.Баранов виділив 280 грн. Близько 1000 грн. зібрали самі жителі.

Свято закінчилося, але всі гості розходилися по домівках у хорошому настрої. Адже останнє зимове свято подарувало приємні зустрічі, сюрпризи, гарні пісні, призи, гарячі смачні страви та веселощі.

Юлія МАЛЮК

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№23-24 від 19 березня 2016 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 347 | Додав: portalbk | Теги: Білокуракинський, життя, район, олександрополь, білокуракинщини, масляна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar