16:06
ТВОРЧІ РОБОТИ дітей гуртка «ЮНИЙ ЖУРНАЛІСТ»
ТВОРЧІ РОБОТИ дітей гуртка «ЮНИЙ ЖУРНАЛІСТ»
Будинку дитячої та юнацької творчості на базі Нещеретівської ЗОШ
(керівник В.О.Ставицька)

МОЯ ДУМКА ПО МОВУ

Мова виникла тоді, коли виникло людське суспільство. Спочатку люди спілкувались з допомогою жестів, звуків, міміки. З розвитком людства вдосконалювалося і мовлення. Виникненню мовлення сприяла потреба діяти спільно, щось порадити, попросити. На сьогоднішній день мова - це історія, пам'ять народу. Вона дісталася нам від попередніх поколінь, адже майбутнє виростає з минулого. Всі наші новітні цінності та знання ми теж залишимо майбутньому поколінню. На земній кулі близько 300 мов. Для кожного народу вона рідна. Ми вдячні всім тим митцям, письменникам, діячам культури, хто боровся за існування та розвиток української мови. Обов’язок кожного з нас - берегти цей скарб, адже без рідної мови не буде народу.

Дар'я ХРИПУН, учениця 6 класу

ХТО МОВИ СВОЄЇ ЦУРАЄТЬСЯ, ТОЙ САМ СЕБЕ СТИДАЄТЬСЯ

Мова - це наша національна ознака, в мові - наша культура, сутність нашої свідомості. (Іван Огієнко)

Якщо ви хочете мати багато гарних друзів, цікавих співрозмовників, слід і самому вміти добре спілкуватись. Що це означає? На мою думку, потрібно дотримуватись культури мовлення, не нехтувати правилами вимови, наголосами, не вживати слів-паразитів. Володіючи нормами культури мовлення, ти швидше досягнеш успіху в житті, легко уникатимеш конфліктів, відчуєш себе освіченою людиною. Мова співрозмовника - це його візитна карточка. Народна мудрість говорить: «Птицю пізнати по пір'ю, а людину - по мові». В основі культури мови лежить грамотність, якої ми навчаємось у школі. Вивчення правил, виконання вправ, написання творів - все це сприяє нашому розвитку. Але ще потрібно постійно хотіти навчатись. Читаючи різну літературу, ми збагачуємо свій мовленнєвий запас, який так необхідний при візуальному спілкуванні. Ми вчимося вести розмови з батьками в колі сім’ї, з друзями, однокласниками. Якщо я буду логічно мислити, ясно викладати думки, то зі мною цікаво буде спілкуватись. Сократ мав рацію, коли говорив: «Заговори, щоб я тебе побачив».

Спілкування цікаве тим, що можна пізнати інших людей, поділитись радістю чи поспівчувати. Зараз більшість підлітків намагається спілкуватись віртуально. Можливо тому, що не вміють чітко виражати свої думки, дивлячись у вічі? Розумію, коли людина, не маючи змоги пересуватись, шукає однодумців через соціальні мережі. Але коли молоді, здорові підлітки, годинами сидять в Інтернеті, псуючи фізичне здоров’я та психічний стан, я просто не розумію.

І ні в якому разі не слід цуратись рідної мови. Давайте не будемо шукати виправдань взагалі, а будемо плекати нашу мову, вивчати її, збагачувати справжніми перлинами. З чого почати? Кожен день дотримуйтесь мовленнєвого етикету. Пам’ятайте, що слово «Привіт» можна сказати по-різному: «Доброго ранку», «Доброго дня», «Радий тебе бачити», «Яка приємна зустріч»...

Давайте вже сьогодні жити так, щоб завтра не було соромно.

Катерина ЛЕЩЕНКО, учениця 8 класу

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№1-2 від 02 січня 2016 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 372 | Додав: portalbk | Теги: твори, життя, мова, Дитячі, журналіст, Українська, білокуракинщини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar