12:12
Назустріч вимушено переміщеним особам
Сучасний світ швидко змінюється: щось набуває нового сенсу, удосконалюється, а щось зникає назавжди. Шалений темп життя вимагає від кожного постійно оновлювати свої знання, вміння, професійні навички, орієнтуватися в безмежному світі законодавства. Якщо не працювати над собою і не вдосконалювати згідно вимогам сучасності – залишишся за бортом нового успішного життя.

Державна служба зайнятості надає допомогу у пошуку роботи, орієнтуючись на вимоги сьогодення, враховуючі, що територія Луганської області опинилася в скрутному становищі у зв’язку з проведенням АТО. Багато людей втратили житло, можливість стабільного заробітку, а деякі навіть не встигли юридично засвідчити своє звільнення з роботи. Таке становище ускладнювало можливість реєстрації у службі зайнятості, адже у пошуковий період люди потребують не лише інформаційної та консультаційної підтримки, але й матеріальної допомоги для здійснення пошуку роботи. З 13 січня 2016 року вступили в дію внесені зміни до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та з 12 січня 2016 року до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу.

Згідно внесених змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» пункт 4 статті 7 викладено у такій редакції: «Внутрішньо переміщена особа, яка звільнилася з роботи (припинила іншого виду зайнятості), за відсутності документів, що підтверджують факт звільнення (припинення іншого виду зайнятості), періоди трудової діяльності та страхового стажу, реєструється як безробітна та отримує допомогу по безробіттю, соціальні та інші послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття відповідно до законодавства.

Внутрішньо переміщена особа, яка не звільнилася з роботи (не припинила інший вид зайнятості), у разі неможливості продовження роботи (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок  безробіття може припинити трудові відносини, надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява таким громадянином надіслана роботодавцю рекомендованим листом (з описом вкладеної до нього такої заяви). У разі припинення приймання поштових відправлень на/з території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з обставинами, визначеними у статті 1 цього Закону, така заява подається до відповідного районного, міськрайонного, міського, районного у місті центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи.

Взята на облік внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (доход), страховий стаж допомога по безробіттю таким особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття».

Відповідні зміни внесені і до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення  обліку осіб, які шукають роботу: абзаци 9-14 пункту 3 мають такий зміст: «Внутрішньо переміщені особи пред’являють довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та надають її копію. У разі відсутності документів, що підтверджують факт звільнення, внутрішньо переміщені особи також пред’являють: заяву про припинення трудових відносин, справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, або документ, що підтверджує факт припинення зайнятості (цивільно-правовий договір, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб – підприємців), або відповідне рішення суду – у разі припинення трудових відносин (припинення зайнятості) у судовому порядку; розрахунковий документ (квитанцію), що підтверджує надсилання зазначеної заяви роботодавцю рекомендованим листом з описом вкладення».

Дані законодавчі нововведення дозволяють вимушено переміщеним особам звернутися до центру зайнятості і отримати статус безробітного та матеріальну допомогу по безробіттю навіть якщо не підтверджений факт їх звільнення.

В.Васильченко, заступник директора Білокуракинського районного центру зайнятості

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№9-10 від 30 січня 2016 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 365 | Додав: portalbk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar