11:25
На часі – робота об’єднаної громади
Протягом 2015 року у Білокуракинському районі проводилася робота щодо впровадження реформи місцевого самоврядування. Так, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» були пройдені всі етапи процедури об’єднання: Білокуракинським селищним головою було ініційоване об’єднання, направлені пропозиції сільським радам, проведені громадські обговорення, отримані позитивні висновки з обласної державної адміністрації щодо відповідності законодавчим актам проектів рішень сільських та селищної ради та була утворена Білокуракинська об’єднана громада, до складу якої увійшли сім сільських та одна селищна рада.

25 жовтня 2015 року пройшли вибори голови та депутатів громади. На даний час відбувається реорганізація сільських рад шляхом приєднання до Білокуракинської селищної ради, формується структура громади. 23 грудня 2015 року громада затвердила бюджет на 2016 рік і вже починаючи з 1 січня наступного року зможе здійснювати видатки без затримки.

У процесі створення громади виникало дуже багато проблем, так як таке об'єднання створювалося вперше і подібного прикладу раніше не було. Запізнювалося прийняття ряду законодавчих актів, тому виникали спірні питання щодо реєстрації громади, формування структури, нарахування заробітної плати виконуючим обов’язки старост, здійснення нотаріальних дій у тих населених пунктах, де немає нотаріусів, але у процесі роботи поступово все вирішувалося. Відповідні закони та постанови були прийняті, що дало змогу продовжувати роботу далі.

Але на сьогоднішній день існують ще проблемні питання щодо створення умов для ефективної роботи громади. Це і кадрові питання, тому що ефективна робота громади значною мірою залежить і від професійної підготовки спеціалістів, і на даний час є потреба у таких спеціалістах.

Ще одним з важливих питань є те, що до складу громади увійшли не всі ради, які знаходяться на території району. На даний момент заклади освіти, охорони здоров’я, культури, соціальної сфери, які розташовані у населених пунктах району, знаходяться на утриманні районного бюджету. З 2016 року заклади, які розташовані на території громади потрібно передати на утримання до бюджету громади. І тут виникають проблеми. Для того, щоб у 2016 році ці заклади отримали своєчасне фінансування, громада делегувала районному бюджету повноваження та фінансові ресурси на фінансування установ до моменту передачі. Але протягом наступного року це питання потрібно вирішити і за порадами та допомогою звертаємося до обласних структур.

На обласному рівні необхідно провести нараду за участю спеціалістів обласних департаментів освіти, культури, охорони здоров’я, голів об’єднаних громад, районних спеціалістів у цих галузях і спільними зусиллями визначити єдиний механізм передачі цих закладів, адже це питання важливе не тільки для Білокуракинського району, а й для Новопськовського, та для інших, де на даний час також об’єднуються громади.

Н.ВЕРВЕЙКО, заступник голови Білокуракинської райдержадміністрації

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№1-2 від 02 січня 2016 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 409 | Додав: portalbk | Теги: життя, громада, портал, сайт, Білокуракине, білокуракинщини, Білокуракинська | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar