23:07
Чарівні ялинкові прикраси
Нещодавно в районному краєзнавчому музеї відбулася екскурсія і зустріч Діда Мороза з малятами старшої та середньої груп ДНЗ «Сонечко». В одній із зал музею вже стояла пишна ялинка, яка прикрашена особливими іграшками, на столі були незвичайні фігурки та ляльки у цікавих костюмчиках. На виставці презентовані новорічні іграшки, що різняться за формою, розмірами, матеріалами, тематикою. «Є серед них і унікальні», - розповіли в музеї.

Екскурсію проводила науковий співробітник музею О.Чайка, яка розповіла дітлахам істоію новорічних іграшок. Так, першими ялинковими прикрасами були живі квіти, яблука, яйця, горіхи. Пізніше додалися солодощі та Різдвяні свічки. За легендою, перша скляна ялинкова кулька була видута в Тюрингії (Саксонія) в XVI ст. через неврожай яблук, які тоді були головною прикрасою ялинок. Так у Німеччині почалося створення новорічних прикрас із тонкого скла. Згодом німецькі скляні прикраси та подарунки стали настільки популярними, що виробляються і до цього дня. Дітлахи уважно слухали О.О.Чайку та з цікавістю розглядували іграшки.

В Україні перші ялинкові прикраси робили із соломи, скалок, ганчір’я, кольорових стрічок, пізніше – з паперу, картону та фольги. Їх виробництвом займались вже спеціальні картонажні майстерні. Не менш цікавим фактом про новорічні прикраси є той, що до середини 1800-х років ялинки прикрашали їжею – родзинками, цукерками, горіхами, печивом, кренделями з сіллю, фруктами. Яблука з осіннього врожаю зберігали спеціально до Різдва. Пізніше декоративні новорічні прикраси включали в себе пофарбовані яєчні шкаралупи та золочені смерекові шишки. Вершини дерев наряджали прапорцями, ангелами або зірками.

А ще маленькі відвідувачі мали змогу простежити історію новорічної листівки.

В кінці екскурсії до зали завітав Дід Мороз зі Снігуронькою, дітки разом з ними водили хоровод, співали та розповідали вірші, за які отримали солодкі подарунки.

Білокуракинський краєзнавчий музей запрошує усіх на виставку чарівних ялинкових прикрас, листівок, новорічних композицій та інших новорічних чудес, де кожен матиме можливість поринути в атмосферу, повернутися в своє дитинство, коли ялинки були великими-великими, а Дід Мороз – довгоочікуваним гостем!

Юлія Малюк

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№5-6 від 16 січня 2016 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 352 | Додав: portalbk | Теги: Музей, Рік, виставка, прикраси, Новий, ялинкові, новорічні | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar