17:37
Тиждень української писемності та мови

Відзначають День української писемності та мови на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова. Напередодні цього дня в Курячівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів пройшов Тиждень української писемності та мови. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвитку, пропаганди і популяризації, та водночас демонстрацію її краси й багатства, літературної довершеності. Це свято гуртує всіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду.
Відомий український педагог В.О.Сухомлинський писав: «Тільки той маже осягти своїм розумом і серцем красу, велич і могутність рідного слова, хто дорожить ним. Людина, яка не любить мови рідної матері, якій нічого не промовляє рідне слово, - людина без роду й без племені».
Метою всіх проведених заходів було: донести до учнів красу і багатство української мови; формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.
Тиждень української писемності та мови було розпочато урочистою лінійкою «Слово до слова - зложиться мова», традиційно проведеною в понеділок для всіх учнів школи.
Протягом Тижня у всіх класах проводилися бесіди: «Чому День української писемності та мови відзначається в День вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця», «Значення мови в житті людини». Також були проведені виховні години «Мово моя калинова», «Слово в душі – душа у слові», присвячені Дню писемності.
У 8-11 класах відбулася поетична п’ятихвилинка «Лунай величне наше слово». Учні прагнули переконати своїх ровесників, що мова - це безцінний дар, який треба шанувати, як батька і матір, родину і Батьківщину. Адже для нас рідна мова - це не тільки дорога спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.
Сила слова безмежна. Воно здатне робити диво, бо хвилює найтонші струни людського серця. Між учнями 1-4 кла¬сах пройшов конкурс віршів про українську мову «У країні рідної мови». Добре розказали вірші: учениця 1 класу Дарина Крикуленко, учениця 2 класу Єлизавета Бурик, учениця З класу Тетяна Пруднікова, учень 4 класу Олександр Мотько та інші.
Для учнів 5-7 класів було проведено гру-вікторину «Мово українська, мово солов’їна!» з метою виховання у підростаючого покоління щирої любові до українського слова, розвитку логічного мислення, пізнання та пошукових інтересів. Учні мали змогу послухати вірші та пісні про мову. Команда хлопчиків і команда дівчаток продемонстрували глибокі знання рідної мови, уміння швидко реагувати та давати відповіді, відгадувати загадки, прислів'я. Гра була цікава і корисна. Адже ми не маємо права забувати про те, що ми - українці. Ще Великий Кобзар заповідав: «Не цурайтесь, люди, мови, не цурайтесь роду. Як забудеш рідну мову - не буде народу».
Заохочування учнів для участі у заходах було у вигляді гарних оцінок найактивнішим, найсумліннішим та переможцям, адже будь який захід у школі є частиною навчального процесу.
Протягом Тижня у бібліотеці діяла книжкова виставка «Любіть Україну і мову її солов'їну». На виставці були представлені художні твори та поезія українських авторів, книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу.
Усі бажаючі вчителі та учні школи взяли участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.
На завершення було проведено урочисту лінійку, на якій підведено підсумки Тижня української писемності та мови та нагороджено переможців конкурсів.

За матеріалами "Життя Білокуракинщини"

Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 931 | Додав: portalbk | Теги: білокуракинщини, життя, тиждень, писемності, української, мови, Луганщина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar