22:49
Порядок розрахунку за спожиту електроенергію побутовими споживачами
Електрична енергія (активна) – енергоносій, який виступає на ринку як товар, що відрізняється від інших товарів особливими споживчими якостями та фізико-технічними характеристиками (одночасність виробництва та споживання, неможливість складування, повернення, переадресування), які визначають необхідність регулювання та регламентації використання цього товару.

Як і всякий товар, спожита населенням електрична енергія повинна бути оплачена. На жаль, не дивлячись на всі заходи, які ми проводимо для поширення серед населення інформації про зміну тарифів на електроенергію, багато людей не знають, або не хочуть знати, що з 1 вересня 2015 року тариф для населення збільшився. Таким чином багато користувачів до цього часу розраховуються за використану електроенергію за старими тарифами, що призводить до росту заборгованості перед енергопостачальною компанією ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».

Збільшення тарифів відбувається згідно Постанови від 26.02.2015 року №220 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 2 березня 2015 року за №231/26676.

Ця Постанова передбачає поступове збільшення тарифів на електроенергію (див. таблицю).

селище/село
кВт*годин
з 01.09.2015з 01.03.2016з 01.09.2016
до 100/1500,4560,570
0,714
від 100/150 до 600
0,789
0,990
1,290
більше 600
1,479
1,560
1,638

Для повноти сплати за використану електроенергію Управляючою Компанією, до якої входить ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», було прийнято рішення про сплату за використану електроенергію за рахунками.

З 1 лютого 2016 року Новопсковський РЕМ переходить на оплату за спожиту електроенергію побутовими споживачами по рахункам.

Рахунок є платіжним документом, який формується з бази «Мегабілінг» автоматично на основі показів ваших лічильників і виписується енергопостачальником. Цей платіжний документ (рахунок) будуть видавати побутовим споживачам контролери Енергозбуту. Видається він згідно відомості, під підпис абонента. Рахунок складається з двох частин. Це сповіщення про сплату, яку частково заповнює споживач. А саме: дату та покази лічильника на вказану дату. Рахунок автоматично заповнюється енергопостачальником, виходячи з даних по кожному індивідуально особовому рахунку, де вказано прізвище, ім’я та по-батькові, адреса, дату, до якої треба сплатити рахунок та суму по ньому. Далі вказуються покази лічильника, на які було сформовано даний рахунок та сума сплати на ці покази.

Тому абонент зобов’язаний правильно зафіксувати, записати у першій частині та передати точні покази лічильника на дату сплати по рахунку. Виходячи з наданих показів будуть формуватися наступні рахунки.

Слід зазначити, що рахунок дійсний до дати, вказаної в рахунку, і оплату потрібно здійснити до спливу її терміну. Дату потрібно читати на передостанній строчці другої частини рахунка. Остання строчка – це вже є попередження про несплату за спожиту електроенергію та її наслідки (обмеження, припинення, відключення).

Також хотілося б попрохати населення не вступати в конфлікти та суперечки з контролерами Енергозбуту. Вони виконують доручену їм роботу зі зняття показів електричних лічильників, врученню рахунків. Якщо вам щось не зрозуміло, для цього є телефон абонентського відділу Новопсковського РЕМу (2-11-83), за яким ви зможете одержати необхідну вам інформацію стосовно тарифів на електроенергію, порядку оплати рахунків, передати покази лічильника, якщо контролер не зміг попасти до вас в звітному місяці, повідомити про вихід з ладу приладу обліку.

О.Чухрай, начальник Новопсковського РЕМу

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№9-10 від 30 січня 2016 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 387 | Додав: portalbk | Теги: життя, тариф, електроенергію, в Україні, білокуракинщини, тарифи, ціна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar