01:53
До покаянного хреста – з молитвою
У духовному житті нашого краю наприкінці листопада 2010 року відбулася велика подія. ЇЇ учасниками стали парафіяни не тільки Білокуракинського округу, а й священники із багатьох церков нашого району, прихожани Херсонської області, інших сіл, селищ і міст нашої області.

Із Луганська у Свято-Тихонівський храм селища Білокуракине було привезено Свято-Воздвиженський хрест. Він виготовлений із мореного дуба, що пролежав у річці Десні більше 2,5 тисяч років. Це дерево було доставлено у Київ, де пройшло первинний обробіток, а потім воно потрапило в майстровиті руки талановитих людей із міста Луганська. Благословення на встановлення на Білокуракинщині цього хреста дав отець схіархимандрит Іонна, старець Одеського Свято-Успенського монастиря. І це при тому, що такий Хрест вже був виготовлений в Тернопільській області, але волею Божою і старця Іонни цей хрест мав бути першим встановлений саме на Білокуракинській землі. До речі, на Україні це 11-й поклонний хрест, а всього їх планується встановити 12 - по числу апостолів.

Першими поклонні хрести були встановлені в місті Борка Харківської області, селі Кулевчі Одеської області, місті Чорнобилі Київської області, Старому Почаєві Тернопільської області. Одинадцятий хрест мав бути встановлений на святому для кожного православного християнина Білокуракинщини місці-зупинці у 1700 році святителя Митрофана, першого епіскопа Воронезького, царя Петра І-го та князя Бориса Куракіна – володаря цих земель.

12 хрестів символізують 12 апостолів, які з Богородицею захищають Україну і православну віру.

Заслужений скульптор України Сергій із міста Луганська вирізьбив із дерева розп’яття Христа Спасителя.

Перед цим біля Хресто-Воздвиженської каплиці встановлено закладну, у якій містяться святині із Єрусалима, гори Афон, Валаама, Санкт-Петербургу, Уралу, Пскова, Новгород-Сіверського Чернігівської області. Тут після літургії відбувся чин освячення новоспорудженого хреста. При цьому наголошувалося, що в період гоніння православ’я було зруйновано багато храмів. Встановлення таких хрестів - це спокута перед Богом за наші гріхи.

Благочинний Білокуракинського округу протоієрей Микола Борисов справив чин водруження хреста і прочитав молитву. Він подякував парафіянам за молитву і благодійну допомогу. Інок Іоанн після цього проголосив проповідь. Потім відбулася трапеза.

В урочистостях взяло участь багато гостей із Генічеська Херсонської області, Троїцька, Свердловська, Харкова, Луганська. Варто зазначити, що люди щодня йдуть до хреста, щоб помолитися Богу, попрохати у нього прощення за гріхи та допомоги у повсякденні.

Пожертвування на спорудження і встановлення цього хреста зробили народний депутат України IV скликання М.М.Гапочка, парафіяни не тільки Білокуракинщини, а й інших куточків України.

Це місце для кожного православного християнина - святе.

За матеріалами газети «Життя Білокуракинщини»
№103-104 від 18 грудня 2010 року
Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 421 | Додав: sstimorol | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar