23:51
Державна підтримка фермерських господарств

Один з напрямків державної підтримки агропромислового комплексу - це підтримка фермерських господарств. Так, Постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. №106 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» (далі - бюджетні кошти).
Фінансова підтримка надається: фермерському господарству, у власності та/або користуванні якого перебуває не більше ніж 500 гектарів земель сільськогосподарського призначення, яке має чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 15 000 000 грн.; сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу, до складу якого входить не менше ніж 20 членів, серед яких повинні бути не менше ніж одне фермерське господарство, а інші - фізичні особи, у власності та користуванні кожної з яких перебуває не більше ніж 100 гектарів земель сільськогосподарського призначення (далі - одержувачі).
Фінансова підтримка надається одержувачам за такими напрямами: часткова компенсація вартості закупленого у суб'єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції: часткова компенсація витрат, пов'язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами; фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів; часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва; здешевлення кредитів.
Для отримання фінансової підтримки, одержувачі подають до державного банку заявку та підтверджуючі документи. Для отримання часткової компенсації вартості закупленого у суб'єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції категорій базове, сертифіковане (у розмірі 80% вартості насіння без урахування сум податку на додану вартість, але не більше 30000 гривень на одне господарство). Одержувачі, крім основних документів, також подають до державного банку копії: сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння; платіжного доручення про оплату за насіння; накладної (товарно-транспортної накладної) на придбане насіння; акту про висів придбаного насіння за формою, затвердженою Мінагрополітики.
Документи для отримання часткової компенсації вартості закупленого у суб’єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції подаються двічі на рік до 1 червня та до 1 листопада поточного року. Придбане насіння сільськогосподарських рослин повинно бути вітчизняної селекції у суб'єктів насінництва, зазначених в Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва. Строк дії їх сертифікатів визначено в Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садівний матеріал.
З реєстрами можна ознайомитись на офіційному сайті Мінагрополітики в розділі реєстри АПК: http://minagro.gov.ua/

О.ВЕРЕЦУН, начальник Управління агропромислового розвитку Білокуракинської РДА

Категорія: Життя Білокуракинщини | Переглядів: 271 | Додав: portalbk | Теги: Білокуракинський, Білокуракине, сайт, онлайн, 2018 року, білокуракинщини, газета, портал, читати, життя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar